Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.

Adatok

Funkció: intézmény

Tervező: Lechner Ödön, Vágó József

Építés éve: 1914, 1915

Leírás:

Szent László Gimnázium 

A valamikori kőbányai Állami Főgimnázium két jelentős magyar építész életművében is feltűnik: az egyik Lechner Ödön, a másik Vágó József. Az azonban egyik életműben sem teljesen tisztázott, hogy az épület kialakításában milyen szerepük volt az építészeknek.

Az 1914-es tervrajzokon – bár tervezőként Lechner Ödön szerepel – Vágó József szignói láthatóak, s az épület 1915-ös befejezése is az ő nevéhez köthető. Gerle János monográfiájából tudható, hogy Vágó végig kitartott barátja, az idős mester szerzősége mellett, melyet a magyaros szecessziós motívumokat ábrázoló homlokzati műkőelemek és Lechner monogramja is alátámaszt.

Ezzel párhuzamosan az iskola belső kialakítása, díszítőelemei, motívumai a Wiener Werkstätte és Josef Hoffmann építészeti-iparművészeti stílusának egyik legmagasabb színvonalú magyarországi példája, ahol Vágó mindvégig megtartotta a magyaros tematikát. Stíluskritikai összevetések alapján tehát valószínűsíthető, hogy az épület részletformáinak kidolgozása inkább Vágóhoz, míg az alapkoncepció, mint a Vajda Péter utcai iskola esetében is Lechnerhez köthető.

Képes élménybeszámoló a Lásd Budapestet! blogon itt

Fotó: Zellei Boglárka Éva

Építtető: M.kir.vallási , közokt.min.

Helyrajzi szám: 39182

Fotó: Zellei Boglárka Éva

Kutatás: Sidó Anna

Programok

Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.
 
 


Logo by Kohut András